Yenişehir/Mersin proje@asserdanismanlik.com

IPARD Programı ve Tarım Destekleri

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 18 Mayıs 2007 tarihinde kurulmuştur. Kurulma amacı; Türkiye’nin AB’ye katılım öncesi döneminde, tarımsal işletmeleri AB standartlarına yükseltmektir. Türkiye Cumhuriyeti ve AB arasında sürdürülen katılım müzakereleri kapsamında TKDK kırsal kalkınma için bu süreçte tahsis edilen IPARD Programı fonlarını kullandırmaktadır. IPARD yani Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı Türkiye’nin AB’ye katılım öncesi dönemdeki önceliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alır. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak şekilde tarımsal işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlar. Bu kapsamda, 42 ilde; tarım, hayvancılık, gıda, balıkçılık ve alternatif tarım alanlarında faaliyet gösteren işletmelere üretici bireylere, kooperatiflere ve üretici birliklerine hibe programı aracılığıyla finansman desteğinin sağlanması planlanmıştır.

2007-2014 tarihlerini kapsayan IPARD-I programının tamamlanmasının ardından 2014-2020 yıllarını kapsayan IPARD-II programı tamamlanmıştır.

2021-2027 yılları arasında uygulanacak IPARD III Programı, Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilmiştir. IPARD III Programı, 7 (+3) yıl boyunca yürürlükte kalacak ve 555 milyon avro hibe dağıtılacaktır.

IPARD III Programı kapsamında:
  • M1- Tarım İşletmelerinin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar: Süt, kırmızı et, kanatlı et yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğuna destek verilecek.
  • M3- Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasına Yönelik Yatırımlar: Süt işleme, peynir altı suyu, süt toplama merkezleri, likit yumurta, et işleme, kesimhane, kombinalar, meyve-sebze depolama, su ürünleri işleme ve depolama gibi alt sektörlere destek verilecek.
  • M4- Tarım-Çevre-İklim ve Organik Tarım: Erozyonla mücadele, biyoçeşitlilik ve organik tarım konularında pilot bölgelerde gönüllülük esasına dayalı başvuru yapan faydalanıcılara telafi ödemesi yapılarak destek verilecek.
  • M5- Yerel Kalkınma Stratejilerinin Geliştirilmesi – LEADER Yaklaşımı: Kırsal alanlarda kurulan Yerel Eylem Grupları ile kırsal bölgelerin kalkınmasına yönelik projeler desteklenecek.
  • M6- Kırsal Alanda Kamu Altyapı Yatırımları: Yol, köprü, atık yönetimi, su yönetimi, bilgi-iletişim teknolojileri, yenilenebilir enerji yatırımları konularında yerel yönetimler desteklenecek.
  • M7- Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme: Bitkisel üretim, arıcılık, katma değerli ürünler, el sanatları, kırsal turizm, makine parkları ve yenilenebilir enerji tesisleri yalnızca kırsal alanlarda olmak koşuluyla desteklenecek.
  • M10- Danışmanlık Hizmetleri: Bu hizmetler kırsal alanda faaliyet gösteren tarımsal işletmeler ve çiftçilere yönelik danışmanlık hizmetlerinin tasarlanması ve bunların finanse edilmesinde kullanılacak.

Program, Çerçeve Anlaşma, Sektörel Anlaşma ve Finansal Anlaşmanın imzalanması ile 2022 yılının son çeyreğinde uygulanmaya başlanacaktır.

Desteklenen İller

# İl # İl # İl # İl
1Afyonkarahisar2Ağrı3Amasya4Aksaray
5Ankara6Ardahan7Aydın8Balıkesir
9Burdur10Bursa11Çanakkale12Çankırı
13Çorum14Denizli15Diyarbakır16Elazığ
17Erzincan18Erzurum19Giresun20Hatay
21Isparta22Kahramanmaraş23Karaman24Kars
25Kastamonu26Konya27Kütahya28Malatya
29Manisa30Mardin31Mersin32Muş
33Nevşehir34Ordu35Samsun36Şanlıurfa
37Sivas38Tokat39Trabzon40Uşak
41Van42Yozgat